• Profesjonalne zmywarki gastronomiczne

Profesjonalne zmywarki gastronomiczne

 

Profesjonalna zmywarka gastronomiczna a zmywarka domowa

 

W zmywarkach domowych i profesjonalnych używa się innych środków chemicznych.

W zmywarkach gastronomicznych profesjonalnych stosuje się płyny myjące i nabłyszczające (płuczące) do kupienia w zbiornikach (najczęściej o pojemności od 5 do 20-25 litrów). Płyny są dawkowane za pomocą specjalnych dozowników - dozownika płynu myjącego i dozownika płynu nabłyszczającego. Dozownik płynu nabłyszczającego znajduje się standardowo w wyposażeniu zmywarek profesjonalnych. Dozownik płynu myjącego jest często opcjonalny, ale dla wygody zaleca się jego stosowanie.

Kolejną różnicą jest długość cyklu mycia, która w zmywarkach domowych może być liczona w godzinach, podczas gdy w zmywarkach gastronomicznych profesjonalnych cykl taki może wynosić np. 90, 120 lub 180 sekund (najcześciej do wyboru kilka programów), w zależności od modelu i producenta zmywarki.

Cykl pracy zmywarki profesjonalnej składa się z procesów: mycia, płukania i wyparzania.

Zmywarki profesjonalne są przeznaczone do znacznie bardziej intensywnego użytkowania oraz posiadają obudowę ze stali nierdzewnej.

Zmywarki gastronomiczne często standardowo nie posiadają pompy odpływu i można je montować, jeśli odpływ znajduje się w podłodze lub w ścianie przy samej podłodze. W przypadku, gdy odpływ znajduje się wyżej można zastosować podstawę pod zmywarkę (przez wielu często preferowane ze względu na wygodę załadunku i bezawaryjność) lub wybrać wersję zmywarki posiadającą pompę odpływu.



Zmywarki profesjonalne

 

Zmywarki profesjonalne ze względu na zastosowanie można podzielić na kilka typów:

- zmywarki uniwersalne (do naczyń)

- zmywarki do szkła

- zmywarki tunelowe

- zmywarki do garnków

- zmywarki do tac i koszy

 

 



Do zmywarek zaleca się stosowanie uzdatniaczy (zmiękczaczy) wody. Szczególnie polecamy stosowanie nowoczesnych bezobsługowych uzdatniaczy wody Hydropath HydroFLOW, dostępnych również w naszej ofercie.